Mówiąc prosto, hybrydowa odmiana konopi to w zasadzie każda roślina, która nie jest czystą rasą lub rodzimą odmianą. Na świecie istnieją setki (a może nawet tysiące) odmian konopi, z których wiele rosło dziko przed interwencją człowieka. Te pierwotne odmiany landrace miały możliwość ewoluowania przez długi czas, lepiej przystosowując się do lokalnego klimatu i poziomów ekspozycji na światło.
Dlatego też rośliny indiki, które były rodzime w północnych rejonach świata (takich jak Himalaje), gdzie słoneczne lata trwają tylko kilka miesięcy, ewoluowały w kierunku krótszego okresu kwitnienia, lepiej dostosowanego do tych warunków klimatycznych. Z kolei rośliny sativy są znacznie bardziej powszechne w rejonach równikowych, gdzie kwitnienie może trwać od 10 do 12 tygodni – ale nie stanowi to problemu, gdy przez większość roku masz 12 godzin naturalnego światła.
Pod koniec lat 60. i na początku lat 70. eksperymentowanie z substancjami rekreacyjnymi stało się istotną częścią ruchu „flower power”. Pierwsi Amerykanie palili niskiej jakości rodzimą sativę przemycaną z Meksyku, Kolumbii czy Panamy. W pewnym momencie ci młodzi ludzie wyruszyli w to, co stało się znane jako "hippisowski szlak": podróż drogą lądową z Europy do południowej Azji. Przez kraje Bliskiego Wschodu turyści byli narażeni na całą nową gamę odmian konopi z Afganistanu, Indii i Nepalu.
Odmiany indiki, które były rodzime w tym rejonie, oferowały zupełnie inny smak i doświadczenia psychoaktywne. Gdy te nasiona trafiły do USA w kieszeniach podróżników, hodowcy byli zadowoleni, odkrywając, że ich kwitnienie było znacznie szybsze (często tylko 7-9 tygodni), co oznaczało, że można je było łatwo zebrać przed końcem października.
Trudno wskazać dokładną wersję, kto wynalazł pierwsze hybrydy. Na przykład spekuluje się, że połączenie sativy Colombian Gold i męskiej indiki afgańskiej dało w rezultacie hybrydę Skunk (która do dziś jest legendarną nazwą w branży konopnej).
Podobnie, linia Haze pochodzi z wczesnego procesu hybrydyzacji na początku lat 70., który obejmował silne krzyżowanie klasycznych odmian sativy z Meksyku, Kolumbii, Tajlandii i południowych Indii. Podobnie jak Skunk, Haze jest nadal popularną odmianą, która również została zmieszana z niektórymi z najlepszych hybryd wszech czasów.